A szombathelyi Isis Big Band 1995 nyarán alakult fiatal, zenekari jazz, swing zene iránt érdeklődő, zömmel amatőr zenészekből, akik a helyi zeneiskola fúvószenekarának voltak tagjai. 1997 óta a zenekar egyesületként működik. A muzsikálás hátteréül szolgáló civil szervezet elnöke a kezdetektől fogva Pintér Róbert.

Az együttes névének eredetére vonatkozó általánosan elfogadott elmélet nincsen, mindenesetre nem elhanyagolható körülmény az, hogy szombathelyi együttesről van szó, ráadásul az alapítók a fúvószenekari próbák előtt, alatt, esetleg után számtalanszor pillanthattak rá a próbaterem ablakaiból az utca túloldalán lévő római kori Iseum, azaz az Isis szentély romjaira. Minthogy Isis a többek közt varázslás istennője is volt, így a semmiből létrejövő, mintegy varázsütésre megszülető „nagy együttes” talán joggal vonzódik az antik hölgyhöz.

“A legismertebb egyiptomi istennő. Neve jelentése trónus, hely; de pontos eredete nem ismert. Hitvese Osiris, az egyiptomi halotti isten; fia Hórus, a királyi hatalom isteni megtestesítője, és ez a rokonság már a régi fáraónikus korban is nagy tekintélyt biztosított számára. Amellett, hogy a hitvesi hűség és az anyai szeretet mintaképe, mint a legnagyobb erejű varázslónő (akinek – fondorlattal és mágiával – még a Napisten titkos nevét is sikerült megtudnia) nem csak passzív erényeket, hanem cselekvő hatalmat is birtokol, így nem meglepő kultuszának széleskörű elterjedtsége. Fő ismertetőjele a fején viselt trónus hieroglifa, amely hamar keveredett más istennők attribútumaival, ahogy Isis egyre nagyobb számban olvasztotta magába a pantheon kisebb-nagyobb nőtagjait. Kultusza azonban nem állt meg Egyiptom határainál. Már a hellénisztikus kor kezdete előtt volt szentélye Pireusban, és egyes régészeti leletek (így egy Kr. e. 8. század végére tehető eleusisi sírból előkerült fajansz Isis-szobrocska) még korábbra teszik megjelenését Hellasban. A görög gondolkodás már, mint a leghatalmasabb egyiptomi istennőt, korán elkezdte beilleszteni saját rendszerébe: Hérodotos már azonosította őt Déméterrel, és még több istennővel (például Aphroditével) is “elegyítették” őt az idők folyamán. Alexandros hódítása után a Ptolemaiosok hatalomra kerülése sem vetette vissza az istennő tiszteletét, sőt jellegzetesen hellén formára alakított férjével (az ekkorra Sarapis-szá lett Osiris-szel) igazából ekkor kezdték meg diadalútjukat a mediterráneumban, mely – egy kisebb megtorpanás után – a római uralom alatt is folytatódott.” (forrás: Szépművészeti Múzeum)

A szombathelyi Isis Big Band az elmúlt másfél évtizedben helyi és országos fesztiválok és rendezvények rendszeres résztvevőjévé vált. A hazai fellépéseken kívül pedig már Ausztriában, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és Olaszországban is jártak.   2006 óta évente megrendezik a Szombathelyi Big Band Fesztivált, amelyen számos magyar együtteseken kívül Ausztriából, Németországból, Horvátországból, Lengyelországból és Szlovéniából érkezett zenekarokat is láttak már vendégül.

A Magyar Jazz Szövetség Big Band Tagozatának minősítésén 2006-ban „B” kategóriában Ezüst diplomát kapott, 2008-ban Krakkóban (PL) a Festiwal Orkiestr Kraków-on Złoty Dyplom-ot, azaz Arany fokozatot, 2012-ben pedig a XII. Budapesti Big Band Találkozón és Fesztiválon “A” kategóriában arany minősítést ért el a zenekar.

Évek óta rendszeres fellépője Burgenland legnagyobb fürdőhelyének, Bad Tatzmannsdorf-nak (Tarcsafürdő). 2011-ben lehetősége volt ismét a zenekarnak külföldön is megmutatnia magát. Először szeptemberben Olaszországban, Lecco-ban adhattak nagysikerű koncerteket, majd novemberben egy színvonalas csehországi big band találkozón, a Ceska Lipa-ban megrendezett Meeting of the Swing Big Bands-en képviselhettük hazánkat.